



# COMPREHENSIVE INFERTILITY CONCLAVE 2025

Approach | Manage | Treat

Sunday, 23rd February 2025

Venue: Taj, M G Road, Bengaluru

# **Delegate BROCHURE**

ORGANISED BY



## Introduction:

Welcome to The Comprehensive Infertility Conclave (CIC) 2025, taking place at the prestigious Taj, M G Road, Bengaluru. Scheduled on Sunday, 23rd February 2025, this event will bring together leading healthcare professionals, researchers, and specialists to explore the latest advancements in reproductive medicine. Through engaging discussions and presentations, CIC 2025 aims to drive the future of infertility care by integrating clinical innovations and patient-centered approaches. Join us in shaping a brighter, more compassionate future for reproductive health.

## Theme:

The Comprehensive Infertility Conclave (CIC) 2025 will focus on advancing infertility care by exploring the latest innovations, research, and technologies in reproductive medicine. It will emphasize the importance of a patient-centered approach, integrating both clinical advancements and the emotional aspects of fertility treatments. CIC 2025 aims to bring together healthcare professionals, educators, and specialists to collaborate, share insights, and discuss new treatments, driving the future of reproductive health and empowering providers to deliver compassionate, well-rounded care.

Here's what we are going to learn at CIC 2025 – join us as we dive into these critical areas of reproductive medicine, share knowledge, and shape the future of infertility care.

#### **Challenges in Infertility and Reproductive Failures:**

- Recurrent implantation failure an enigma
- · Repeated pregnancy failure and immunology
- Unexplained infertility/endometriosis/PCO and infertility
- Complications of ART (OHSS, ectopic/heterotopic pregnancy, multiple pregnancy)

#### Male and Female Fertility Management:

- · Approach to male fertility and management of OAT syndrome
- · Role of genetics in IVF treatment
- Use of kiss peptin to trigger oocyte maturation in IVF treatment

#### **Optimizing IVF and IUI Treatments:**

- · Uncovering the effects of weight management in IVF
- · Nuances in case selection for IUI
- IVF patient expectation evolution and future

#### **Advances and Protocols in ART:**

- Embryology
- · Role of academics in the development of treatment protocols





### **About:**

The infertility care market in India has shown remarkable growth, projected to expand from \$750 million in 2020 to \$4 billion by 2030. This growth is driven by advancements in medical technology, increased awareness, and evolving attitudes toward infertility treatments. The success rate of treatments like IVF is approximately 40%, influenced by factors such as patient age and health conditions. Innovative techniques, including embryo genetic screening and fertility preservation, are becoming more accessible, paving the way for improved outcomes. Addressing awareness, affordability, and stigma remains critical to ensuring equitable access to infertility care across the nation.

# **Host City**

Bengaluru, widely celebrated as the "Silicon Valley of India," is not only a global hub for technology and innovation but also a growing center for medical excellence, particularly in reproductive medicine. The city, with its advanced infrastructure and vibrant cosmopolitan culture, will proudly host the Comprehensive Infertility Conclave (CIC) 2025 at the iconic Taj Hotel, MG Road. Known for its pleasant climate and dynamic healthcare ecosystem, Bengaluru is home to renowned fertility clinics and research centers that integrate the latest advancements in assisted reproductive technologies (ART) with a compassionate, patient-centric approach.

CIC 2025 will gather leading healthcare professionals, researchers, and specialists from across the globe to explore innovations in infertility care, share groundbreaking research, and discuss holistic, patient-focused treatments. With its perfect blend of modernity and cultural heritage, Bengaluru provides an inspiring backdrop for this landmark event, promising to drive advancements in reproductive health and empower medical professionals to address the evolving challenges of infertility care.

# **Committee Members**

#### Organizing Chairman



Dr. Praveen Joshi

#### **Organizing Joint Secretary**



Dr. Meghana Nyapathi



Dr. Sunitha Mahesh

#### Organizing Committee Member



Dr. Amina Kausar Shah



Dr. Basavaraj Bantanur



Dr. Hira Mardi



Dr. Jhansi Lakshmi Peddi



Dr. Likhitha K G



Dr. Mangala Keerthi



Dr. Merlin J Kishore



Dr. Nirmala Shivalingaiah



Dr. Pranavi Nagendla



Dr. Shilpa Ellur



Dr. T. Shilpa Reddy



Dr. R Suchindra

# **Committee Members**

#### **Organizing Committee Member**



Dr. Sudha H C



Dr. Uma Devi Karunakaran



Dr. Vandana Krishna Prasad



Dr. Mohammed Ashraf C



Dr. Viqat Ara

#### **Sponsorship Committee**



**Anand Singh** 



Asha Nagaraj



Praveen Kurkal

#### **Coordination Committee**



Arnab Hazra



Suryaprakash G

# **Program Schedule**

Time in Hrs (IST)	Duration	Торіс	Role
		Inaugural Session	Speakers
08:45 - 08.50	5 Min	MC Commences the program	
08.50 - 08:55	5 Min	Lamp Lighting	
08.55 - 09:00	5 Min	Welcome Address	Anitha Niranjan
09:00 - 09:15	15 Min	Approach to Female Fertility	Dr. Anu Sadashiv
09:15 - 09.30	15 Min	Advancements in Male Semen Analysis	Senior Embryologist
9:30 - 09:45	15 Min	Approach to male fertility and fertility outcome	Dr. Praveen B Joshi
9.45 - 10.00	15 Min	Role of Ultrasound in Infertility	Dr. Vidya Bhat
10.00 - 10.15	15 Min	A&Q	
10.15 - 10.30	10 Min	Tea Break	
		Session 1	
10:30 - 11.00	30 Min	Plenary - Breaking Barriers: Overcoming infertility with Fertility-enhancing surgery	Dr. P G Paul
11.00 - 11.15	15 Min	Poor Responders	Dr. R Suchindra
11.15 - 11.30	15 Min	Empty Follicycle Syndrome & its management	Dr. Shilpa Ellur
11.30 - 11.45	15 Min	Add ons in IVF	Dr. Shilpa Reddy
11.45 - 12.15	30 Min	Plenary - Advanced paternal age and its effects on fertility and neonatal outcomes	Dr. Ameet Patki
12.15 - 12.45	30 Min	Keynote	Dr. B S Ajaikumar
		Moderator: Dr. Meghana Nyapathi & Dr. Keerthana Varun	Panelist
12:45 - 13:30	45 Min	Panel Discussion 1: When to Switch from IUI to IVF	Dr. Hemalatha Ravikuma Dr. Praveen B Joshi Dr. Uma Devi Dr. Nirmala S Dr. Kavitha Reddy Dr. Rubina Zainab Dr. Arathi Sreedhara
13:30 - 14:00	45 Min	LUNCH	

# **Program Schedule**

Time in Hrs (IST)	Duration	Торіс	Speakers
		Session 2	
4.00 - 14.10	10 Min	IT - Nuances into Case Selection for IUI	Dr. Pramya Nanjundan
4:10 - 14:30	20 Min	Plenary-IVF patient expectation - evolution and future	Anjali Ajaikumar
4:30 - 14:45	15 Min	Effects of obesity on fertility	Dr. Ganapathy B
4:45 - 15:00	15 Min	Recurrent Implantation Failure and Enigma	Dr. Meghna Nyapathi
5:00 - 15:15	15 Min	Mullerian Anamolities & Fertility Outcome	Dr. Rekha Rajendran
5:15 - 15:30	15 Min	Reproductive Immunology	Dr. B.G Dharmanand
5:30 - 15:45	15 Min	Invitro Maturation of Oocytes - Physiological Basis and its Clinical Applications	Dr. Mohd. Ashraf
5.45 - 16:00	15 Min	Role of genetics in IVF treatment	Dr. Vinu
6:00 - 16:10	10 Min	Coffee Break	/ 1/////
6:10 - 16:40	15 Min	Azospermia - A bend in the Road	Dr. Praveen Joshi
6:40 - 16.55	15 Min	Surrogacy and the Right to Family - legal and ethical Issues	Dr. Sunitha Mahesh
6:55 - 17.05	10 Min	Fertility Preservation	Dr. Priyanka Dilip Kuma
		Moderator: Dr. Vandana Krishna Prasad and Dr. Sandhya Mishra	Panelist
17:05-17:40	30 Min	Panel Discussion 2: Unexplained Infertility	Dr. Lakshmi Kumari Dr. Amina Kausar Dr. Arun M Nair Dr. Varini K P Dr. Hira Mardi
			Expert Commentator: Dr. Dharmanand
7.40 - 17.50	10 Min	IT: Improving Endometrial Receptivity - Current Trends	Dr. Divyashree
7:50 - 17.55	5 Min	Wrap up & Vote of Thanks	Dr. Meghana Nyaypath
17.50 - 17.55	O IMIN	Followed by Networking & Hi Tea	



# **CONTACT US**





SUPPORTING HOSPITAL



SUPPORTING ASSOCIATION





